Foto: Hielco Kuipers

‘De Jelgersmakliniek redde mijn leven’

15 januari 2015

Verdriet om sluiting van Oegstgeestse kliniek

OEGSTGEEST – De slaapkamers van de Jelgersmakliniek in Oegstgeest zijn verlaten, alle vijftig bedden zijn weg en ook de meubels zijn verdwenen. Het Centrum Persoonlijkheidsstoornissen Jelgersma (CPJ), onderdeel van GGZ-instelling Rivierduinen, sluit op 1 januari voorgoed haar deuren. Het pand aan de Rhijngeesterstraatweg staat al grotendeels leeg.

 

Patiënten met een ernstige persoonlijkheidsstoornis sliepen vier dagen in de week op ’de Jel’, zoals de kliniek ook wel bekendstaat. Maar door bezuinigingen in de zorg is er geen geld meer om deze mensen op te nemen. Begin maart kondigde Rivierduinen daarom een opnamestop aan. Inmiddels zijn de behandelingen afgebouwd en hebben alle patiënten hun koffers gepakt. Zij zijn voortaan aangewezen op poliklinische- of dagbehandeling en kunnen daarvoor terecht bij een van de regionale centra van Rivierduinen.

 

,,Een spijtige ontwikkeling’’, vindt sociotherapeut en vaardigheidstrainer Ingrid Wolf (55). ,,Voor een relatief kleine groep cliënten was het CPJ de laatste strohalm. Juist de klinische aanpak bood uitkomst, ze leerden veel in hun gedrag doordat zij op dagelijkse basis werden behandeld en konden oefenen in een woonmilieu.’’

 

Gepubliceerd in het Leidsch Dagblad, 27 december 2014. Lees hier het hele artikel.